lørdag 21. mars 2015

Møbeltapetsering

Det har skjedd noe med oss nordmenn det siste tiåret. Jeg vil ikke kalle det en grønn bølge, for jeg tror dette er her for å bli. Viljen og ønsket om å gjenvinne og gjenbruke har grodd sterkt de siste årene. Det er nok mange grunner, men jeg innbiller meg at det er en reaksjon mot overflodsamfunnet, omtanke for miljøet, og en gryende interesse for historie.

Flere og flere tør å mikse gammelt arvegods med flatpakker fra IKEA,  og  strømmen til loppiser blir større for hver vår. Eldre teakmøbler går som varmt hvetebrød, og det er snart ikke en eneste ola-pult igjen å oppdrive i dette landet. Hva blir det neste møbelet vi leter etter?
 Jeg tipper lenestolen! Den solide lenestolen fra 1930-1960 med solid treverk, springfjærer og stopping. Noen kan være så heldige å ha arvet en slik stol, andre kan gjøre som meg- lete på Finn.no.
Se etter den utformingen du ønsker at stolen skal ha. Jeg falt for denne stolen akkurat på grunn av utformingen, og ikke stoffet, som var flekkete og litt for mye av det gode.

Og det er her jeg slår et slag for møbeltapetsererne! Deres erfaring innen håndarbeidsteknikker kan forvandle en gusten stol til et unikt arvemøbel.

Jeg bestemte meg for å ikke gjøre jobben selv, fordi:

 1. Jeg har omtanke for familien som bor sammen med meg
 2. Jeg hadde endt opp med å kaste stolen ut vinduet i ren frustasjon
Før jeg møtte møbeltapetsereren hadde jeg bestemt meg for at stolen måtte bli grønn. Alle stoffprøvene han la frem minnet om en godtebutikk, og det endelige valget ble ikke så lett likevel.Men jeg fant tilslutt en grønnfarge jeg hadde sett for meg.

To uker etter fikk jeg stolen tilbake, godt fornøyd!
Det koster å trekke om et møbel, men jeg har spart, litt og litt. Og jeg ser på det som et møbel som kommer til å være i familien lenge. Som kollegaen min sa: «Denne kommer du til å drasse med deg inn på gamlehjemmet når den tid kommer!»

Et stort heiarop for dere som tar vare på eldre håndverksteknikker, og som hjelper oss andre til å leve litt grønnere – hurra!
17 kommentarer:

 1. Heisann. Stolen ble kjempefin. Herlig farge. Vi har også funnet frem to sånne stoler og vurderer omtrekk.. Som du sier; så billig er det ikke, men det er verd det. Våre stoler er så stygge at de må ribbes helt inn til spiralene, men det er overhode ikke problem for møbelomtrekkeren..

  SvarSlett
 2. Utrolig fine stolen! Du er store inspirasjon for meg, som elsker gjenbruk! Takk for det!

  SvarSlett
 3. Åhh, fantastisk fin! :-) :-) Drømmer om å gjøre det samme med min gamle gyngestol. En herlig måte å ta vare på gamle møbler med nydelig fasong. Fargen var nydelig og passet skikkelig godt inn hos deg! God ny uke. Klem fra Beate

  SvarSlett
 4. great pictures
  very beautiful
  http://obatherbaluntukkankerkandungkemih33.wordpress.com/

  SvarSlett
 5. Vakker stol - og fint innlegg! Ja - vi må ta vare på kvalitetstingene rundt oss, sjøl om det koster noen kroner å gjøre det så fint som du har gjort. Godfølelse for å ha gjort et bra valg følger med gratis;)

  SvarSlett
 6. awesome..
  http://obatherballukabekasjerawat33.wordpress.com/

  SvarSlett
 7. Kan jeg spørre hvor mye du måtte betale for å få trukket den om? Tror det varierer mye i pris. Selvfølgelig er det også veldig avhengig stolen og hvordan stoffet er festet i den, men det er greit å ha litt å sammenlikne med. :-)

  SvarSlett
 8. great post
  thank you very much for sharing
  really liked

  SvarSlett
 9. Awesome work.Just wanted to drop a comment and say I am new to your blog and really like what I am reading.Thanks for the share

  SvarSlett